Delen
17-08-2023

Slotfilm en eerste titels Paff 2023 bekend

Paff sluit haar 7de festivaleditie af met PERFECT DAYS van Wim Wenders (Pina, The Salt of the Earth), welke op zondag 15 oktober te zien zal zijn in Het Ketelhuis, Cinecenter, FC Hyena, FilmHallen, Kriterion en Rialto de Pijp. Daarnaast zijn er nog vijf films van het programma bekend: HET SMELT van Veerle Baetens, THE POT AU FEU van Anh Hung Tran, LE LIVRE DES SOLUTIONS van Michel Gondry, ZOMERVACHT van Joren Molter en ABOUT DRY GRASSES van Nuri Bilge Ceylan. Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar via de theaters en via www.paff.nl.

Slotfilm PERFECT DAYS
Hirayama is volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokio. Naast zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert. Enkele onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden. Perfect Days is een ontroerende en poëtische reflectie op het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen. Winnaar van de prijs voor Beste Acteur tijdens het Filmfestival van Cannes. PERFECT DAYS zal vanaf 14 december te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Eerste titels filmprogramma
Naast openingsfilm FALLEN LEAVES (Aki Kaurismäki) en de slotfilm zijn nog vijf films van het programma bekend:

HET SMELT is het regiedebuut van Veerle Baetens. Over Eva die, vele jaren na een traumatische zomer, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto. Zo wil zij niet alleen afrekenen met haar verleden, maar ook een beklijvende boodschap achterlaten. De hoofdrollen worden gespeeld door Charlotte De Bruyne en Rosa Marchant, die voor deze rol Beste Actrice op Sundance won.

THE POT AU FEU speelt zich af in 1885 en gaat over de romance tussen een kok (Juliette Binoche) en de chefkok voor wie zij werkt (Benoît Magimel). Regisseur Anh Hung Tran won dit jaar de prijs voor Beste Regisseur op het filmfestival van Cannes. 

LE LIVRE DES SOLUTIONS is de nieuwe komedie van Michel Gondry (Oscarwinnaar Eternal Sunshine of the Spotless Mind), over een regisseur die de demonen probeert te overwinnen die zijn creativiteit onderdrukken. Met hoofdrollen voor onder anderen Pierre Niney en Blanche Gardin, en een bijrol voor Sting. De film was dit jaar geselecteerd voor het Quinzaine-programma in Cannes.

ZOMERVACHT van Joren Molter is een verfilming van de gelijknamige roman van Jaap Robben. Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt? Met hoofdrollen voor Micha Hulshof, Jarne Heylen en Joël in 't Veld. ZOMERVACHT is geselecteerd tot slotfilm van het Nederlands Film Festival.

ABOUT DRY GRASSES van Nuri Bilge Ceylan (The Wild Pear Tree, Winter Sleep) gaat over Samet, een jonge leraar die zijn vierde jaar verplichte dienst afmaakt in een afgelegen dorp in Anatolië, terwijl hij hoopt aangesteld te worden in Istanbul. Wanneer hij en zijn collega Kenan door twee vrouwelijke studenten worden beschuldigd van intimidatie, verliest hij alle hoop om te ontsnappen aan het grimmige leven waarin hij vast lijkt te zitten. Maar zijn ontmoeting met Nuray - zelf lerares - kan hem helpen zijn angst te overwinnen. Met in de hoofdrollen Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar en Musab Ekici. Merve Dizdar won voor haar rol de prijs van Beste Actrice tijdens het afgelopen Cannes Filmfestival.

Over Paff
Paff biedt het publiek van donderdag 12 t/m zondag 15 oktober vier dagen lang de nieuwste bioscoopfilms die als (voor)première worden vertoond. Het jaarlijkse filmfestival is een initiatief van Het Parool en distributeur September Film. Veel van de films zijn geselecteerd voor de grote filmfestivals van Berlijn, Cannes, Venetië en Toronto. Het programma vormt een overzicht van de belangrijkste arthousefilms van het nieuwe culturele seizoen. Hiermee presenteert Paff zich als podium voor auteursfilms; films waarin de hand van de regisseur duidelijk zichtbaar is. Binnenkort wordt het complete programma bekendgemaakt. Tickets zijn te zijner tijd te koop via www.paff.nl en de deelnemende filmtheaters.

Ander nieuws