Delen
07-09-2023

Volledige programma Paff 2023 bekend

Het volledige programma van de 7de editie van Paff is bekend. Paff vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 15 oktober, met Het Ketelhuis als hoofdlocatie. Het jaarlijkse filmfestival is een initiatief van Het Parool en distributeur September Film, waarbij het publiek weer van de nieuwste kwaliteitsfilms kan genieten die als voorpremière te zien zijn. De openingsfilm FALLEN LEAVES en de slotfilm PERFECT DAYS worden ook vertoond in Cinecenter, FC Hyena, FilmHallen, Kriterion en Rialto de Pijp. Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar via de theaters en via www.paff.nl.

20.000 ESPECIES DE ABEJAS (regie Estibaliz Urresola Solaguren) - Vertelt het verhaal over de achtjarige Lucía, die op zoek is naar haar identiteit. De film was eerder dit jaar te zien in de competitie van Berlijn, waar actrice Sofía Otero de Zilveren Beer voor Beste Actrice won, en de regisseur werd bekroond met zowel de Guild Film Prize als de Verliner Morgenpost Readers' Jury Award.

AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE (regie Axel Danielson en Maximilien van Aertryck) - Een documentaire over de camera; van het allereerste exemplaar tot aan de 45 miljard camera's die vandaag de dag bestaan. Eerder dit jaar geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn en Sundance.

ANSELM (3D) (regie Wim Wenders - Pina, Perfect DaysDeze unieke filmervaring duikt diep in het werk van een kunstenaar en onthult zijn levenspad, inspiratie en creatieve proces. Het verkent zijn fascinatie voor mythe en geschiedenis. Verleden en heden worden met elkaar verweven om de grens tussen film en schilderij te vervagen, waardoor het publiek volledig wordt ondergedompeld in de opmerkelijke wereld van een van de grootste hedendaagse kunstenaars, Anselm Kiefer. Wim Wenders maakte dit unieke portret in twee jaar tijd in verbluffend 3D, genomineerd voor de Golden Eye in Cannes.

DAS LEHRERZIMMER (regie İlker Çatak) - Een meeslepend schoolklasdrama over een morele strijd over grenzen en rechtvaardigheid die thrillerachtige proporties aanneemt. Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak (Leonie Benesch) werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor zichzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid? De film won de Duitse Filmprijzen voor (onder andere) Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice, en is de Duitse Oscarinzending van dit jaar.

JE VERRAI TOUJOURS VOS VISAGES (regie Jeanne Herry) - In Frankrijk biedt het 'herstelrecht' zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan in een veilige omgeving. Nassim, Issa en Thomas zijn veroordeeld voor diefstal met geweld. Grégoire, Nawelle en Sabine zijn slachtoffers van soortgelijke misdrijven. Onder begeleiding van hulpverleners Paul en Judith komt de groep bijeen om te praten over hun ervaringen. Tussen woede en hoop, en stiltes en woorden krijgen deze mensen een gezicht. Als wantrouwen langzaam overgaat in genegenheid, blijkt hoe belangrijk het is om te blijven praten.

LE RAVISSEMENT (regie Iris Kaltenbäck) - Wanneer de relatie van verloskundige Lydia op de klippen loopt, vertelt haar beste vriendin dat ze zwanger is. Terwijl ze net de pasgeboren baby van haar vriendin in haar armen heeft, loopt ze een voormalige onenightstand tegen het lijf... Winnaar van de SACD Award in Cannes.

MAY DECEMBER (regie Todd Haynes - Carol, Safe, Far From Heaven) - Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te bestuderen voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien. May December was onlangs te zien in de competitie van Cannes.

MONSTER (regie Hirokazu Kore-Eda - Shoplifters, Broker) - Sakura Ando speelt een moeder die voelt dat er iets mis is wanneer haar zoontje Minato zich vreemd begint te gedragen. Ze ontdekt dat een leraar verantwoordelijk is en stormt de school binnen om uitleg te eisen over wat er aan de hand is. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt door de ogen van moeder, leraar en kind, komt de waarheid geleidelijk aan boven. Monster won onlangs de Queer Palm en de prijs voor het beste scenario in CannesDe recent overleden Japanse componist Ryuichi Sakamoto heeft de filmmuziek gemaakt.

REALITY (regie Tina Satter) - Reality Winner is een doorsnee twintiger: ze is dol op haar huisdieren, houdt van reizen, doet aan CrossFit en deelt selfies met haar volgers op social media. Maar als Reality na wat boodschappen op 3 juni 2017 thuiskomt, treft ze daar twee FBI-agenten aan. Winner, een luchtmacht veteraan en yoga instructeur, wordt ter plekke ondervraagd over haar werk bij de inlichtingendienst en in het specifiek of ze een geheim document heeft gelekt over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Aan de hand van de dialogen die letterlijk uit het originele FBI transcript zijn gehaald, toont Reality wat er die middag in het huis van Winner plaatsvond. Deze waargebeurde film gooide hoge ogen op het filmfestival van Berlijn.

SQUARING THE CIRCLE (THE STORY OF HIPGNOSIS) (regie Anton Corbijn) - De eerste lange documentaire van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn vertelt het verhaal van Storm Thorgerson en Aubrey "Po" Powell, de creatieve genieën achter de ontwerpstudio Hipgnosis. Met hun iconische albumhoezen hebben ze een onuitwisbare invloed gehad op de popcultuur in de jaren zeventig. De film bevat interviews met Roger Waters, David Gilmour en Nick Mason van Pink Floyd, Jimmy Page & Robert Plant van Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Noel Gallagher en nog veel meer.

THE OLD OAK (regie Ken Loach - I, Daniel Blake, The Angels' Share) - In een dorp dat ooit welvarend was, dreigt de laatst overgebleven pub The Old Oak te moeten sluiten. De onaangekondigde komst van Syrische vluchtelingen in het dorp brengt onrust, maar biedt ook nieuwe kansen. De film was onlangs geselecteerd voor de competitie van Cannes en won de publieksprijs op Locarno International Film Festival.

Openingsfilm en slotfilm
De openingsfilm van dit jaar is FALLEN LEAVES van Aki Kaurismäki en de slotfilm is Wim Wenders' PERFECT DAYS. Eerder werd bekendgemaakt dat HET SMELT van Veerle Baetens, LE-POT-AU-FEU van Anh Hung Tran, LE LIVRE DES SOLUTIONS van Michel Gondry, ZOMERVACHT van Joren Molter en ABOUT DRY GRASSES van Nuri Bilge Ceylan onderdeel zijn van Paff 2023 en met bovenstaande elf films is het filmprogramma nu compleet.

Ander nieuws